2003 yılında Türkiye'de yürürlüğe giren Taşıma Kanunu ve buna bağlı olarak çıkarılan Taşıma Yönetmelikleri ile yolcu taşımacılığında kurumsallaşmayı, disiplini, mesleki yeterlilik ve mesleki saygınlık kavramlarını geliştirmeyi teşvik edici düzenlemeler getirilmiştir. Taşımacılık mevzuatında yaşanan bu gelişmelere paralel olarak bir çok uluslararası sözleşmeye de taraf olunmuştur.
Bu kapsamda 50’den fazla ülke ile ikili planda taşıma sözleşmesi imzalamış ve bu çerçevede oluşturulan Karma Ulaştırma Komisyonu Toplantıları uzmanlar düzeyinde belli aralıklarla yapılmaya başlanmıştır. Bu toplantılara ülkemizin taşımacılık alanında kurulu sivil toplum örgütleri de davet edilerek karşılıklı olarak karşılaşılan sorunların tespiti ve çözüm önerileri aranmaktadır.
Yaşanan bu gelişmeler doğrultusunda, uluslararası karayolu yolcu taşımacılığı alanında sektörü örgütleyecek kurumsal bir yapının eksik olduğu anlaşılmıştır. Nihayetinde uluslararası yolcu taşımacılığının sorunlarının siyasi çevrelere aktarmada koordinasyonun sağlanması ve daha iyi çalışma koşullarına kavuşturulması bakımından etkili bir örgütlenmenin kurulmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Bu amaçla ve T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın desteğiyle, uluslararası arenada karayolu yolcu taşımacılığının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak, uluslararası arenada sektörel sorunlara eğilerek ekonomik ve teknik işbirliğinin oluşmasına imkan tanıyacak genel temsil niteliğine sahip bir çatı örgütü olarak 18 ülkeden sektörel sivil toplum örgütünün katılımıyla Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacılığı Birliği (INTERNATIONAL PASSENGER ROAD TRANSPORT UNION-IPRU), 09.12.2014 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı’yla aynı zamanda TOFED’in de Kurucu Başkanı olan Sayın Galip ÖZTÜRK’ün Kurucu Genel Başkanlığında kurulmuştur.
Üyelerimiz ile birlikte geliştireceğimiz ekonomik ve teknik işbirliği sayesinde,
IPRU vasıtasıyla diğer ülkeler nezdinde kurulacak düzenli ilişkiler neticesinde ulusal karayolu yolcu taşıma sektörünün pazarı genişleyecek ve rekabet gücü artarak teknolojik gelişme hızlanacaktır. Bu sayede sektörün gelişimi ve büyümesi sağlanacak, yeni yatırım imkanları yaratılırken sermaye akışı gerçekleştirilerek ülke ekonomisine destek olunacaktır.
Karayolu yolcu taşımacılarının uluslararası alanda bir çatı örgütünün olmayışı ve otobüsçülüğü dünyada en iyi yapan Türkiye otobüsçüsünün kapasitesi sayesinde, IPRU ülkemiz sektörel sivil toplum örgütlerinin, üretici firmaların ve sektörümüzden değerli iş adamlarımızın destek ve çabalarıyla kurularak bu günlere getirilmiştir.
5 yıl süren kuruluş çalışmaları ve kuruşumuzdan bu güne kadar geçen sürede 19 ülkede 22 sektörel sivil tolum kuruluşu ile örgütlenmiş durumdayız.
Kısa adı IPRU olan, “Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacıları Birliği” Cumhuriyetimizin 90. kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim Salı günü, kurucu üye ülkelerin sektör temsilcilerinin katılımıyla resmen kuruldu. Böylece ilk defa uluslararası nitelikteki bir sivil toplum örgütünün kuruculuğunu Türkiye üstlenmiş oldu.